You are currently viewing Μιλώντας στα παιδιά για την ψυχική υγεία.

Μιλώντας στα παιδιά για την ψυχική υγεία.

Η επιτακτική ανάγκη της εκπαίδευσης για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας για τα παιδιά μας.

Μιλώντας στα παιδιά για την ψυχική υγεία.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και είναι ευκαιρία για να εκμεταλλευτώ τα φώτα της δημοσιότητας για την ψυχική υγεία ώστε να συζητήσουμε λίγο για το πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για αυτό το κρίσιμο θέμα και να ξεκινήσουμε πρώιμες συνήθειες για μια ζωή αυξημένης ψυχικής ευεξίας και ανθεκτικότητας.

Γιατί η ψυχική υγεία είναι σημαντική για τα μικρά παιδιά:

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο για τη γνωστική και τη συναισθηματική του ανάπτυξη. Η διδασκαλία των παιδιών μας για την ψυχική υγεία μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια υγιή σχέση με τα συναισθήματά του, τον εαυτό του και την κατανόηση της σημασίας της αυτοφροντίδας.

Στον σημερινό κόσμο με αυτόν τον τόσο γρήγορο ρυθμό, όπου οι πιέσεις και τα στρες είναι πανταχού παρόντα, η σημασία της ψυχικής υγείας δεν ήταν ποτέ πιο έντονη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ψυχική υγεία είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο και η σωματική υγεία, ειδικά για τα παιδιά μας που περιηγούνται σε έναν περίπλοκο κόσμο. Οι γονείς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του αλφαβητισμού στην ψυχική υγεία και στην καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος φροντίδας για τα παιδιά τους. Η κατανόηση της σημασίας της ψυχικής ευεξίας και η γνώση του τρόπου προσέγγισης και βελτίωσής της μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη ζωή ενός παιδιού και στον ενήλικα αργότερα .

Πρώτα και κύρια, ας τονίσουμε ότι ο αλφαβητισμός στην ψυχική υγεία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ανθεκτική και συναισθηματικά έξυπνη κοινωνία. Ακριβώς όπως εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας σχετικά με τη σωματική υγεία, η διδασκαλία τους για την ψυχική τους ευεξία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, πως να διαχειριστούν το άγχος και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις. Ως γονείς, πρέπει να ξεκινήσουμε αυτές τις συζητήσεις νωρίς και να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν συνεχείς καθ’ όλη την ανάπτυξη του παιδιού μας.

Πώς μπορούν, λοιπόν οι γονείς να συμβάλουν ενεργά στην ενίσχυση της γνώσης και της καθημερινής φροντίδας της ψυχικής υγείας του παιδιού τους και να δημιουργήσουν μια βαθύτερη σχέση μαζί τους;

Ακολουθούν ορισμένες δραστικές στρατηγικές που προάγουν την ψυχική υγεία στα παιδιά:


1. Δημιουργήστε ένα ασφαλές και ανοιχτό περιβάλλον:

Καλλιεργήστε μια ατμόσφαιρα στο σπίτι όπου τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και αποδοχή συζητώντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους φόβους τους. Διαβεβαιώστε τα ότι τα συναισθήματά τους είναι έγκυρα και σεβαστά.

2. Επενδύστε στο «Κιτ Συναισθηματικής Διαχείρισης»:

Το «Κιτ Συναισθηματικής Διαχείρισης» αποτελείται από διάφορα «εργαλεία», όπως κάρτες για την εκμάθηση και την αναγνώριση των συναισθημάτων, η καταγραφή ημερολογίου, οι ασκήσεις αναπνοής, τρόπους εκτόνωσης ή η ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες. Διδάξτε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία κάθε φορά που βιώνει έντονα συναισθήματα, βοηθώντας το να διαχειριστεί και να κατανοήσει τα συναισθήματά του και τον εαυτό του.

3. Ενεργητική ακρόαση:

Κάντε μια γνήσια προσπάθεια να ακούσετε ενεργά τις ανησυχίες του παιδιού σας χωρίς να κρίνετε ή να δώσετε μια λύση. Δώστε τους την αμέριστη προσοχή σας, επικυρώνοντας τα συναισθήματά τους με ενσυναίσθηση για τις εμπειρίες τους.

4. Εκπαιδεύστε με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία:

Προσαρμόστε τις συζητήσεις για την ψυχική υγεία ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο κατανόησης του παιδιού σας. Χρησιμοποιήστε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία και παραδείγματα για να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν πολύπλοκες έννοιες εύκολα.


5. Κανονικοποιήστε τις συνομιλίες για την ψυχική υγεία:

Τονίστε ότι η εμπειρία των συναισθημάτων, “θετικών και αρνητικών”, είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Ενθαρρύνετε τον ανοιχτό διάλογο για την ψυχική υγεία, μειώνοντας κάθε στίγμα που σχετίζεται με την αναζήτηση βοήθειας ή τη συζήτηση των συναισθημάτων τους.

6. Διδάξτε στρατηγικές αντιμετώπισης:

Εφοδιάστε το παιδί σας με μηχανισμούς αντιμετώπισης για τη διαχείριση του στρες και του άγχους, όπως ασκήσεις επίγνωσης και ενσυνειδητότητας –mindfulness, τεχνικές αναπνοής ή ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες όπως η τέχνη και η μουσική.

7. Δημιουργήστε μια ρουτίνα που προάγει την ψυχική ηρεμία:

Καθιερώστε μια ισορροπημένη ρουτίνα που περιλαμβάνει άφθονο ύπνο, σωματική δραστηριότητα, θρεπτικά γεύματα και καθορισμένο χρόνο για δραστηριότητες χαλάρωσης και αναψυχής. Μια δομημένη ρουτίνα συμβάλλει στη συνολική ψυχική ευεξία του παιδιού.

8. Αναζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση εάν είναι απαραίτητο:

Εάν παρατηρήσετε επίμονα σημάδια συναισθηματικής δυσφορίας ή αλλαγές συμπεριφοράς στο παιδί σας, μη διστάσετε να αναζητήσετε την καθοδήγηση επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι το ίδιο σημαντικό με την φροντίδα του σώματος. Πετάμε τα taboo και φροντίζουμε εξίσου και την ψυχή, τη δική μας και του παιδιού μας.


9. Με οδηγό το Παράδειγμα:

Επιδείξτε καλές πρακτικές ψυχικής υγείας διαχειριζόμενοι το άγχος και τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο. Τα παιδιά καθρεφτίζουν τις συμπεριφορές που παρατηρούν στους γονείς τους. Άρα δεν αρκεί απλά να τους μιλάμε για την ψυχική υγεία, πρέπει να είναι και το βίωμά τους τέτοιο.

Να τονίσω εδώ πως το σημαντικότερο όλων είναι η φροντίδα του εαυτού. Του ενήλικα, γονέα/φροντιστή/εκπαιδευτικού. Αν δεν έχουμε εμείς μια ρουτίνα αυτοφροντίδας και συναισθηματική – ψυχική υγεία όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία αξία και δύναμη. Γιατί στο τέλος της ημέρας τα παιδιά θα κάνουν αυτό που βλέπουν, ζουν και λαμβάνουν.

Συμμετέχοντας σε ανοιχτή επικοινωνία και καλλιεργώντας μια κουλτούρα κατανόησης και ενσυναίσθησης, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μας με τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα της ψυχικής τους ευεξίας. Η επένδυση στον αλφαβητισμό της ψυχικής υγείας των παιδιών μας είναι μια επένδυση στη μελλοντική ανθεκτικότητα, την ευτυχία και την επιτυχία τους. Μαζί, ας δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία ως ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής ευημερίας των παιδιών μας, διαμορφώνοντας μια κοινωνία που αγκαλιάζει την ψυχική υγεία με συμπόνια και ενσυναίσθηση.

Μπορείς να έχεις καθημερινές δόσεις βοήθειας και πληροφορίας ακολουθώντας τα social της σελίδας στο instagram και στο facebook

Αφήστε μια απάντηση